Kártevők az élelmiszer-ellátásban

Politikai, gazdasági, fogyasztási szokások alakulnak át, a változás folyamatai pedig új akadályokat hoznak magukkal.
Kártevők az élelmiszer-ellátásban

A nemzetközi helyzet alakulása olyan helyzeteket szül, ami komoly nyomást mér az élelmiszeriparra -- is. Az alapanyagok, élelmiszerek ma már a világ minden tájáról érkeznek, viszont amikor elapad egy beszerzés, új után kell nyúlni, ha a piaci szereplő meg akarja őrizni a helyét. Amikor ezek az új folyamatok kiépülnek, az első alkalmakkor sokszor akaratlanul is olyan invazív fajok betelepülésére is sor kerül, amiket aztán szinte lehetetlen kiirtani, hiszen az adott területen nem rendelkeznek természetes ellenséggel. Ezek a fajok aztán az őshonos fajokban, de a környezetben is visszafordíthatatlan károkat tesznek.

Új ellenségek

A nemzetközi kereskedelem hozzájárul a kártevők és betegségek gyors terjedéséhez. Ebben nincs is semmi újdonság, az emberiség történelme során már számos tanulságos példával találkozhattunk. Ennek ellenére is történnek hasonlók ma is, az élelmiszeripar pedig különösen érintett. Ha a tengeri szállítmányozásra, közúti változatokra pillantunk, láthatjuk, hogy sok esetben olyan csomagolásokat használnak, amik remek lehetőséget biztosítanak a kártevőknek is az utazásra. A nehéz szerkezetű, raklapos megoldások, fa dobozok, konténerek, amik hosszan utaznak, ideálisak a kártevők számára. A légi szállítás sokszor jóval biztonságosabb ebben a tekintetben, hiszen ott ritkán alkalmaznak nehéz konténereket. Az előbbiek miatt különösen fontos lenne a fertőtlenítés, ellenőrzés, amire sok esetben nincs lehetőség.

Intő példa

Az Egyesült Államokban a Lycorma delicatula nevű, kabócához hasonló rovar okoz hatalmas gondot. Helyi mezőgazdasági szakértők azt javasolják, hogy aki ilyen kártevővel találkozik, azonnal pusztítsa el. Meglehetősen radikálisan hangzik a néhány éve Kínából behurcolt rovarral szembeni eljárás, de mivel rengeteg almafát, szőlőst, őshonos fákat -- például a dió, a juhar és a fűzfa -- is elpusztított, nem véletlen a reakció.

Fotó: Illusztráció/Pexels


Megjegyzés:

Az élelmiszeriparban is egyre népszerűbb a székhelyszolgáltatás. Hogy mi az a székhelyszolgáltatás, és hogy kapcsolódik ide, arról itt olvashatsz:
https://logoszcegcsoport.hu/szekhelyszolgaltatas/szekhelyszolgaltatas

Kapcsolódó cikkek

Kártevők az élelmiszer-ellátásban

Kártevők az élelmiszer-ellátásban

Az elmúlt évek globális változásai miatt az élelmiszeripar új problémákkal néz szembe.