A kártevőirtás új szintje: mesterséges intelligencia és lézer

A régi módszerek felett eljár az idő?
A kártevőirtás új szintje

Sosem volt egyszerű megszabadulni a kártevőktől, de a mezőgazdaságban éppúgy, ahogy a háztartásokban is, kialakultak az erre irányuló megoldások. Ahogy a ragadós papírcsíkok, úgy az elektromos rovarriasztók, rovarirtók is ismertek, a permetekről nem is beszélve. Ennek ellenére sem könnyű feladat célzottan a kártevők irtása, hiszen a legtöbbször a hasznos rovarok is áldozatul esnek az irtásnak.

Japán jelentések szerin a világon megtermelt összes élelmiszer 15,6%-a a kártevők miatt vész kárba. A folyamatosan növekvő népesség mellett nagyon fontos, hogy a folyamatos élelmiszerellátás fenntartása érdekében hatékony irtószereket alkalmazzanak a gazdaságok. De mivel jelenleg a kártevők ellen főként a növényvédő szerekkel küzdenek, változásra van szükség. Hogy miért? Egyes kártevők rezisztenciát alakítottak ki a régi növényvédőkkel szemben, és így a meglévő termékpaletta hatékonysága gyengül, nem mellesleg korántsem környezetbarát az alkalmazásuk. Különösen azért, mert a gazdák, cégek sokrszor újabb vegyszerekkel igyekeznek túlkompenzálni a helyzetet, ami csak tovább károsíthatja a környező ökoszisztémát és a biológiai sokféleséget. De akkor mi a megoldás?

A kutatások már zajlanak

Különféle kísérletek léteznek, de kétségtelen, hogy a lézertechnológia jelenti a jövőt. Akadnak olyan kutatások, amik a kártevők éjszakai aktivitását figyelembe véve, a várható repülési utat követő lézerrel foglalkoznak, míg mások a ledes fényekkel csalogató módszert használják, hogy szintén a lézert alkalmazva irtsák ki a nemkívánatos rovarokat. A kamerával felszerelt eszközök segítenek a mesterséges intelligenciának felismerni, hogy mi is került a csapda közelébe, és ha kártevő, akkor a lézerrel végez vele. Ez a célzott megoldás egyebek mellett azért nagyszerű lehetőség a jövő növényvédelmében, mert egy vegyszermentes alternatíva, ami ráadásul segít megőrizni a biológiai sokféleséget. A jövőben drónok és robotok bevetését is tervezik a japán kutatók, akik napszaktól függetlenül,emberi beavatkozás nélkül szeretnék rendszerüket biztosítani az iparág számára.

Fotó: Illusztráció/Pexels

Kapcsolódó cikkek

Kártevők az élelmiszer-ellátásban

Kártevők az élelmiszer-ellátásban

Az elmúlt évek globális változásai miatt az élelmiszeripar új problémákkal néz szembe.