A hangvezérlésé a jövő az autóiparban

Az autóról és annak szerepéről alkotott elképzeléseink folyamatosan változnak, a technológiai újításokkal együtt fejlődnek.
A hangvezérlésé a jövő az autóiparban

A legtöbb autóvásárló ma már egészen más elképzelésekkel indul el a szalonba, mint néhány évvel ezelőtt. A vevők nem csak a mechanikai megbízhatóságra kíváncsiak, hanem a lehető legjobb vezetési élményt szeretnék megtapasztalni. Természetesen ehhez már nem elég a kormány kellemes tapintása, jóval összetettebbek az igények. Az okos autó, ami lehetővé teszi a szórakozást, a kényelmes vezetést, az otthoni eszközök irányítását, ez az, amire egyre többen vágynak.

Hangosan a volán mögött is

Jóval fejlettebb ma már a hangvezérlés technológiája, mint néhány éve, amikor a lehető legtökéletesebben artikulálva tudtuk csak tárcsázni a kívánt telefonszámot. Ma már AI-megoldásokkal dolgozó, érzékeny rendszerek működnek, amikkel lényegesen könnyebb az irányítás.

Az autógyártók a hangalapú asszisztensek gyártásakor olyan problémákba ütköznek, amik a legtöbb hasonló, automatizációval kacérkodó rendszernél is felmerülnek. A felhőalapú információtárolás ugyanis nagyszerű és praktikus, ellenben a felhasználói adatvédelem, az internet hozzáférés mind olyan járulékos részletek, amik komoly gondot okozhatnak, ha nem kapnak kellő figyelmet. Éppen ezért a hibrid megvalósításokban rejlik a jövő, hiszen ezek kiküszöbölhetik a felmerülő problémákat.

A felhő nem elég

A kizárólag felhő alapú asszisztenseknél fennáll a veszély, hogy utazás közben, amikor nincs internetkapcsolat, nem tudjuk elérni az asszisztenst. Ehhez elég egy alagút, egy jobban árnyékolt terület. Éppen ezért szükséges, hogy a zökkenőmentes hozzáféréshez legyenek tárolt adatok is, amiket ilyenkor előhívhat a rendszer késleltetés nélkül.

Kapcsolódva a világhoz

Az egyre fejlettebb technológia végcélja, hogy az autóban hangvezérléssel működtethető programok -- a fűtés ki- és bekapcsolása, az ablakok leengedése, felhúzása -- mellett egyéb okoseszközöket is elérhessen az autó. Ezáltal az otthonunk eszközei is vezérelhetőek lennének, de például a tankolás is működne ezen a módon.

Fotó: Illusztráció/Pexels


Kapcsolódó cikkek

A padlótakarítás olyan feladat, amivel szinte mindenki találkozott már életében.

Hat gyakori hiba, amit érdemes elkerülni az ipari padlótisztítás során

A padlótakarítás olyan feladat, amivel szinte mindenki találkozott már életében.

A hangvezérlésé a jövő az autóiparban

A hangvezérlésé a jövő az autóiparban

Komoly szempont a vásárlók szemében.

Sokat tanulhatunk a jégipartól

Mit tanulhatunk a jégipartól?

Hogyan lehet jól reagálni a válságos időkben?