A környezetbarát csomagolás gyártása

Mielőtt a bolygónk belefulladna a felhalmozott műanyaghulladékba, végleg ellepnék az egyre növekvő szemétlerakók, néhány cég újragondolta a csomagolásait.
A környezetbarát csomagolás gyártása

Mikor tekinthető környezetbarátnak egy csomagolás?

Ahhoz, hogy egy csomagolást környezetbarátnak minősítsünk, néhány szempontnak meg kell felelnie. Ezek a következők: újrahasznosított termékekből készül, de legalábbis könnyen újrahasznosítható, biztonságos a felhasználóra, de a környezetre nézve is. Fontos továbbá, hogy a beszállítótól szerzett alapanyagok is környezetbarátak legyenek, sőt, ha maga a szállító is környezetbarát módon üzemel, az a legjobb; illetve maga a gyártási eljárás is a lehető legkisebb pazarlással történjen.

A nyersanyagköltségek csökkentése, a természeti erőforrások használatának minimalizálása, az újrahasznosított anyagok használata kéz a kézben járnak, és együttesen vezetnek a vállalkozás karbonlábnyomának csökkentéséhez.

Kifizetődő döntés

Nem csak a gyártási folyamatok költséghatékonysága miatt éri meg a váltás, hanem a márka megítélésének növelése miatt is. Komolyan befolyásolja a vásárlókat, hogy a termékek milyen csomagolást kapnak, napjaink legnagyobb trendje pedig a tudatos, környezetbarát kialakítás. Egyre gyakoribb, hogy egy termék azért marad az üzlet polcán, mert túl sok műanyagot, feleslegesen sok csomagolást kapott a gyártósoron.

A környezetbarát csomagolás gyártása egyszerű és olcsó folyamat

Az első lépés a környezetbarát csomagolás létrehozása felé az, hogy eldöntsük, milyen csomagolást szeretnénk a márkánknak. A piacon számos újrafelhasználható anyag áll rendelkezésre, ilyen az újrahasznosított műanyag, a papír, a szövet vagy az üveg is.

Attól függően, hogy mi a cég profilja, fel kell mérni, hogy szükséges-e a megszokott háromrétegű csomagolás. Ha nem, akkor felesleges alkalmazni mindegyiket, ez kevesebb nyersanyagigényt jelent. A zöldebb útra való lépés megvalósítása azzal kezdődik, hogy az újrahasznosító egységekből vagy a leadóközpontokból származó nyersanyagokat begyűjtjük, hogy ezek a gyártóegységbe kerülhessenek, ahol aztán szétválogatják, megtisztítják és feldolgozzák őket a gyártáshoz.

Fotó: Illusztráció/Pexels

Kapcsolódó cikkek

Innovációk az ásványvíziparban

Innovációk az ásványvíziparban

Az ásványvíziparban az innováció a technológiai fejlődést és az új termékfejlesztéseket jelenti, amelyek célja a termelékenység növelése, a költségek csökkentése, a fenntarthatóság elősegítése és a fogyasztói igények kielégítése.

A környezetbarát csomagolás gyártása

A környezetbarát csomagolás gyártása

Eljött a tudatos vállalkozások ideje.

Ezért olyan fontos a vákuumtechnológia

Miért olyan fontos a vákuumtechnológia?

Kevesen sejtik, valójában mennyi mindenre használjuk.