Milyen célt szolgálnak a fűtőkábelek?

Fűtőkábeleket akkor használunk, amikor egyes rendszereket vagy anyagokat meg kell védeni a hideg hatásától, vagy ha a gyártási folyamatok bizonyos hőmérsékletet igényelnek. A testre szabott speciális kábelek gyártói széles választékot kínálnak a különböző alkalmazások széles skálájához.
Milyen célt szolgálnak a fűtőkábelek?

A fűtőkábeleink az energiát hővé alakítva elsősorban a folyadékot szállító vezetékeket védik a fagytól, vagy állandó hőmérsékletet teremtenek a hőtechnikai folyamatokban.

Legyen szó zord környezeti feltételekről vagy magas hőmérsékleti terhelésről, agresszív vegyszerekről vagy akár robbanásveszélyes zónákról, a fűtőkábelek biztosíthatják a fűtési rendszereinek biztonságos működését.

A rugalmas fűtőkábelek segítségével állandó fűtőteljesítményt lehet beállítani a csővezetékekhez, gépalkatrészekhez, készülékekhez vagy anyagokhoz.

Például arra használhatjuk őket, hogy ipari környezetben a vízszállító csöveket fagymentesen tartsunk, és megvédjük a gépeket vagy berendezéseket a sérülésektől és meghibásodásoktól - emeli ki Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

A fűtőkábel a csőrendszerek hőmérsékletének fenntartása mellett ideális a stabil termikus folyamatfeltételek megteremtéséhez is. Kompenzálja a hőveszteséget, vagy megakadályozza a nehezen újraolvasztható anyagok nem kívánt lehűlését.

A csővezetékeken belül a csővezeték-fűtők biztosítják az egyenletes áramlást azáltal, hogy a szállított anyagot folyamatosan meghatározott hőmérsékleten tartják. Ezenkívül a magas hőmérsékletű üvegszálas kábelek extrém hőmérsékleti terhelés mellett is használhatók.

Vulkanikus fűtőkábelek

A vulkanikus fűtőkábelek folyadékok (víz, olaj, üzemanyag, glikol, nátrium-hidroxid, bitumen stb.) közvetett melegítésére, a csővezetékek, tartályok és bejárati ajtók hőmérsékletének fenntartására és fagyvédelmére szolgálnak.

Az önszabályozó fűtőkábelek kialakításuknál fogva korlátozzák teljesítményüket a fenntartandó hőmérséklet függvényében, ráadásul rozsdamentes acél mechanikus védőfonattal és PTFE védőköpennyel vannak ellátva a vegyi hatások ellen. Az energiafogyasztás korlátozására hőmérséklet-szabályozó érzékelő vagy termosztát ajánlott.

Az állandó teljesítményű fűtőkábelek a fenntartandó hőmérséklettől függetlenül folyamatosan fűtenek, és egy hőmérséklet-szabályozó rendszerhez kell csatlakoztatni őket. 110°C feletti hőmérséklet esetén a külső burkolat fém (például rozsdamentes acél), alacsonyabb hőmérséklet esetén polimer lehet.

Fűtőszalagok

A fűtőszalagokat szintén gyakran alkalmazzák ipari területen. Főként olyan alkalmazásokhoz használják őket, amelyek nagy rugalmasságot és teljesítményt igényelnek. A fűtőszalagok kialakítása hasonló a soros ellenállású kábeléhez, azzal a különbséggel, hogy duplán vannak elhelyezve egy kiegészítő szigetelésen belül, és így nagyobb teljesítményt is biztosítanak.

Kialakításuknak köszönhetően a fűtőszalagok ellenállóbbak és optimálisan védettek, ugyanakkor különösen rugalmasak. Gyakran használják őket tartályok elektromos nyomkövető fűtésére is.

Kapcsolódó cikkek

A közeljövő fejlesztései a lapszabászati technológiák terén

A közeljövő fejlesztései a lapszabászati technológiák terén

A lapszabászati technológiák jelenlegi helyzete megkívánja a legmodernebb megoldások alkalmazását.

Milyen célt szolgálnak a fűtőkábelek?

Milyen célt szolgálnak a fűtőkábelek?

Bemutatjuk az ipari elektromos fűtő megoldásokat.