Rend és hatékonyság a műhelyben

Egy műhelyben rendet tartani roppant fontos, ugyanis ahol gépekkel dolgoznak nagy a balesetveszély, főként ha nincs szabad terület a munkához, vagy keresni kell a szükséges szerszámokat.
Rend és hatékonyság a műhelyben

A rendet és hatékonyságot a következő tényezőkkel lehet biztosítani:

● Rendszeres szellőztetés és minél több fényforrás legyen,

● A villamos hálózat átlátható legyen,

● Az eszközöket jelölni és megfelelően rendezni,

● Ergonómia, takarítás

A rendszeres szellőztetés és a fényforrások sokasága

Alapvető szükséglet egy műhely elrendezésénél, hogy elegendő levegőt és fényt kapjanak a bent dolgozók. Amennyiben a műhely emiatt átalakításra szorul, érdemes megbízható állványokat az építkezéshez beszerezni, egy ablak kialakítása során ez nagy segítség lehet.

Miután vannak munkák amelyek hőt kibocsátó készülékekkel végezhetők el és emiatt a műhely túlmelegedhet, ezért ideális a folyamatos szellőztetési lehetőség vagy a légkondicionáló a hőmérséklet csökkentésére. A helyiség megvilágítása érdekében legjobb, ha fényerőszabályzós lámpákat használunk, de az egy központi fényforrás biztosan nem elég. A legcélszerűbb több, kisebb fényforrást alkalmazni.

Az átlátható villamos hálózat

Miután elektromos gépeket használunk, konnektorból sosem lehet elég. Egy műhely berendezésénél jó, ha minden falon és többféle magasságban helyezkednek el a konnektorok, hiszen nem tudhatjuk, hogy a munka során hogyan rendezzük át a bútorokat és milyen hosszú az elektromos gépek vezetéke. Amennyiben már berendezett műhely esetében egy hosszabbítónk és sok kusza vezetékünk van, legjobb, ha ezeket feltekerjük és kábelkötegelővel rögzítjük.

A felszerelések jelölése és elrendezése

Amikor berendezzük a műhelyt a padlón a lehető legtöbb szabad helyet kell hagyni, főként a nagyobb szerszámok elpakolása miatt és a takarítás miatt. Polcokat és vízszintes állványokat használjunk, valamint falra szerelhető rendezőket. A szerszámtartó falon a leggyakrabban használt holmik helyét alkoholos filccel körbe is rajzolhatjuk.

Használjunk címkéket a polcokhoz, dobozokhoz, tárolókhoz, így mindig tudjuk, hogy minek hol a helye. A fém szerszámokat mágneses szerszámtárolóra is akaszthatjuk, a csavarok összegyűjtéséhez használjunk erős mágnest. A rendnek az alapja, hogy mindennek legyen meg a helye. Szekrénybe és polcokra rakjuk a leggyakrabban használt eszközöket, lehetőleg szemmagasságba. Felülre a ritkán használt, könnyebb eszközöket, míg alulra a nehéz gépeket tegyük.

Ergonómia és takarítás

A lyukacsos szerszámtartó falon a legfontosabb munkaeszközök mindig elérhetőek, a panel bármikor bővíthető. A munkalámpa lehetőleg LED-es, por és ütésálló legyen, jó ha állítható mert így elkerülhető az árnyékolás.

Asztal és szék vásárlásakor figyeljünk az ergonómiára, akár két különböző magasságú asztalt is beszerezhetünk, ülő és álló munkához. Fontosak még a védőfelszerelések, a kesztyű, a hallásvédő és a védőszemüveg. Egy műhely problémamentes működéséhez rendet kell tartani. Nem hiányozhat a seprű, a lapát és a porszívó sem a felszerelésből. Fontos, hogy legyen vízvételi lehetőség is, hogy a szennyeződéseket le lehessen mosni.

Ráadás

A műhely hatékony működéséhez biztosan szüksége van a kollégáknak egy rádióra vagy hangszóróra.

Összegezve

A hatékony működéshez egy műhely esetében a legfontosabb, hogy az eszközök, szerszámok megfelelő rendben sorakozzanak a helyükön, a megfelelő világítás és szellőztetési lehetőségek biztosítva legyenek, a tisztaság és a rend jellemezze a helyiséget.

Kapcsolódó cikkek

Rend és hatékonyság a műhelyben

Rend és hatékonyság a műhelyben

Egy műhelyben rendet tartani roppant fontos, ugyanis ahol gépekkel dolgoznak nagy a balesetveszély, főként ha nincs szabad terület a munkához, vagy keresni kell a szükséges szerszámokat.